X Edycja Festiwalu Smaku
To już X edycja festiwalu, który jak magnes przyciąga smakoszy. Festiwal Smaku stanowi okazję, by poznać najciekawsze miejsca na kulinarnej mapie miasta. To zarazem największe kulinarne wydarzenie w Polsce, w które poza Częstochową zaangażowane były różne miasta, w tym Kielce, Gliwice, Radom, Zabrze, Rybnik i Bielsko-Biała. W tym roku udział w festiwalu biorą Częstochowa i Zabrze (pod tytułem Zabrzański Festiwal Restauracji).
Głównym celem festiwalu jest wspieranie lokalnej przedsiębiorczości gastronomicznej oraz promowanie idei „Slow Food” – spokojnego rozkoszowania się spożywanym posiłkiem, który wykonany został w tradycyjny sposób, z nisko przetworzonej żywności. Przygotowane w ten sposób dania są świeże, atrakcyjne wizualnie i po prostu pyszne, dlatego warto skorzystać. Od poniedziałku do piątku (25 – 29 października) restauracje i kawiarnie zapraszają, by skosztować serwowanego przez nie dania głównego z przystawką lub deseru, sprzedawanego po festiwalowej cenie.
Listę restauracji, biorących udział w festiwalu, znaleźć można na stronie http://festiwal-smaku.pl/miasta/17845/.